ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА СПОЖИВАННЯ СТУДЕНТАМИ ОСНОВНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ ТА СТРАВ

Автор(и)

  • Н.В. Москвяк ДНП Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького https://orcid.org/0000-0002-5963-4687

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-9067-2025-29-14

Ключові слова:

студенти, харчові звички, рівні споживання, продукти, страви

Анотація

Одним із ключових елементів профілактики низки захворювань, особливо в період здобуття вищої освіти, є раціональне харчування. Мета дослідження полягала у вивченні та гігієнічному оцінюванні харчових звичок студентів медичної галузі впродовж навчального року та зіставленні отриманих показників з результатами аналогічних досліджень у Республіці Польща.Матеріали та методи. У дослідженні використовувався метод діагностичного опитування студентів-медиків за анкетою, яка складалась із 13 блоків запитань. Пропонувалось дати відповіді, що стосувались кратності споживання продуктів рослинного та тваринного походження, а також вказати основний асортимент готових страв у своєму харчуванні. Серед респондентів частка хлопців і дівчат становила 61,5 та 38,5% відповідно.Результати. Студенти не дотримуються якоїсь спеціальної дієти, за винятком двох осіб, які мають непереносимість лактози. Проведене дослідження показує, що половина учасників анкетування харчується тричі на день, частка осіб, що споживають їжу два, чотири або п’ять разів становить 29, 16 і 3% відповідно. У раціоні третини студентів свіжі фрукти представлені не менше як 3–4 рази на тиждень, жоден із респондентів не вказав на відсутність цих продуктів у своєму харчуванні. Натомість низькою є кратність споживання сирих і варених овочів. Серед обстежених студентів не виявлено вегетаріанців. Найчастіше кратність споживання м’яса, переважно курятини, перебуває в діапазоні від 3–4 до 5–6 разів на тиждень. Закономірно для нашого реґіону занизький рівень споживання риби. В осіб чоловічої статі серед гарнірів домінує картопля, не менше третини дівчат віддає перевагу рису, гречці або пшону. Декілька разів на місяць 55,5% опитаних відвідують ресторани швидкого харчування. За результатами порівняльного аналізу особливостей харчування студентської молоді України та Польщі встановлено, що в сусідній європейській державі вищий рівень споживання фруктів, овочів, риби, м’яса та ковбасних виробів, а також солодощів. Поміж здобувачів вищої освіти в обох країнах виявлено вірогідну різницю в періодичності використання у власному харчуванні фастфуду.Висновки. Представлене дослідження окреслює низку проблемних питань у харчуванні досить великої групи людей, які здобувають медичний фах у закладах вищої освіти. Установлено занизький рівень споживання українськими студентами сирих і свіжих овочів, риби, а також переважне приготування м’ясних страв із курятини, яка не вважається продуктом високої харчової цінності. Суттєвим недоліком харчування університетської молоді в Польщі є значна частка в раціоні продуктів з високим енергетичним складником, а саме ковбасних виробів і солодощів.Зазначені результати зумовлюють необхідність подальшого поглибленого вивчення харчових уподобань вибраних контингентів населення з метою активної промоції концепції адекватного та збалансованого харчування.

Посилання

Москвяк Н.В., Ямка Я.М. Проблемні питання харчування студентської молоді. Гігієна населених місць. 2023. Вип. 73. С. 125–132. https://doi.org/10.32402/hygiene2023.73.125.

Москвяк Н.В. Порівняння харчового статусу та антропометричних параметрів студентів у вищих навчальних закладах України та Польщі. Актуальні проблеми профілактичної медицини. 2024. № 27. С. 122–132. https://doi.org/10.36059/978-966-397-385-2-15.

Kulesza K., Zujko M.-E., Witkowska A.-M. Ocena wybranych zwyczajуw żywieniowych studentуw Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku. Pielęgniarstwo i Zdrowie Publiczne. 2019. № 1. S. 33–39. DOI: 10.17219/pzp/93097.

Przybylska A., Sperkowska B., Gryn-Rynko A., Koba M. Оcena stanu odżywienia studentów farmacji w Bydgoszczy metodą impedancji bioelektrycznej. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2020. Т. 53. № 1. S. 147–156. URL: https://www.ptfarm.pl/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna (дата звернення: 20.01.2025).

Marciniak M., Swora-Cwynar E., Hoyman-Borkowska M., Dobrowolska A. Ocena stylu życia studentуw kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2021. T. 54. № 4. S. 279–296. URL: https://www.ptfarm.pl/ bromatologia-i-chemia-toksykologiczna (дата звернення: 20.01.2025).

Porównanie nawyków żywieniowych studentów na Ukrainie i w Polsce. Część I : Badania ankietowe / N. Dorosh, O. Boyko, E. Kleszczewska i in. Hygeia Public Health. 2013. Т. 48. № 4. S. 526–531. URL: http://www.h-ph.pl/hyg.php (дата звернення: 20.01.2025).

Starczewska M., Mikołajewska I., Grochanska E. i in. Sposób odżywiania jako jeden z determinantów stylu życia studentów wybranych uczelni szczecińskich. Family Medecine & Primary Care Rewiew. 2012. Т. 14. № 1. S. 63–69. URL: https://www.termedia.pl/Journal/Family_Medicine_amp_ Primary_Care_Review-95 (дата звернення: 20.01.2025).

Ostalecka K., Pabian J., Pilch A. i in. Sposób odżywiania się studentów w czasie trwania roku akademickiego. URL: https://pans.krosno.pl/kola-naukowe/wp-content/uploads/sites/48/2023/09/4 (дата звернення: 20.01.2025).

Stasiak-Maćkowska M. Porównanie zachowań zdrowotnych studentów kierunków medycznych i niemedycznych – przegląd piśmiennictwa polskiego. Hygeia Public Health. 2020, Т. 55. № 2. S. 77–83. URL: http://www.h-ph.pl/hyg.php (дата звернення: 20.01.2025).

Błaszczyk-Bębenek E., Kuźma M., Żwirska J., Bolesławska I. Wybrane elementy stylu życia a sposób żywienia młodzieży z powiatu nowosądeckiego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna. 2020. Т. 53. № 3. S. 151–157. URL: https://www.ptfarm.pl/bromatologia-i-chemia-toksykologiczna (дата звернення: 20.01.2025).

##submission.downloads##

Опубліковано

2025-05-06