АЛГОРИТМ ДІАГНОСТИКИ ТУБЕРКУЛЬОЗУ, ПОЄДНАНОГО З ХРОНІЧНИМ БРОНХІТОМ ТА АНТИМІКОБАКТЕРІАЛЬНА ТЕРАПІЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-9067-2023-25-7

Ключові слова:

туберкульоз легень, деструкція, бактеріовиділення, хронічний бронхіт, верифікація ендобронхіту, хіміотерапія.

Анотація

Анотація. В сучасних умовах клінічний перебіг туберкульозу легень часто проявляється розвитком специфічного процесу на тлі хронічного бронхіту, що характеризується проявом симптомів обох захворювань, ускладнюючи своєчасну діагностику туберкульозу, в зв'язку з чим проблема співвідношення цих двох захворювань вимагає поглибленого вивчення. В роботі наведено напрацювання критеріїв клініко-інструментального та лабораторного алгоритму діагностики туберкульозу легенів у поєднанні з хронічним бронхітом. Обстежено 300 хворих на деструктивний туберкульоз легень у віці 15-67 років: у 93 (31,0 %) туберкульоз поєднувався з хронічним бронхітом, у 207 (69,0 %) - тільки туберкульоз легень. Для обстеження використані клінічні, лабораторні та інструментальні методи. У 31,0 % хворих встановлена висока питома вага хронічного бронхіту, що виник до розвитку специфічного запалення. Гострий початок з наявністю продуктивного кашлю відзначено у 26 (27,9 %) хворих, підвищена ШОЕ - у 49 (52,6 %) і лейкоцитоз - у 29 (32,0 %), значно частіше це було виражено у хворих при мікс-патології. У цих же хворих спостерігався більш тривалий період загоєння деструктивного процесу. Антимікобактеріальна терапія виявила високий терапевтичний ефект у хворих на туберкульоз у поєднанні з хронічним бронхітом: припинення бактеріовиділення спостерігалося у 85 (96,6 %), а загоєння деструкцій - у 76 (81,7 %) хворих, що незначно поступалося результатами лікування пацієнтів, які хворіли не тільки на туберкульоз легень. Встановлено наявність двох варіантів ендобронхіту: неспецифічного дифузного запалення бронхів, як результат прояву хронічного бронхіту, і, так званого, реактивного «параспецифічного» ендобронхіту як наслідок токсико-алергічного впливу туберкульозного процесу.

Посилання

Масюк Л. А., Василенко О.В., Гелюх Є. П., Іслам З. М. Протидія туберкульозу в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (за результатами слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування). Туберкульоз Легеневі хвороби ВІЛ-інфекція. 2021. № 2. С. 5-14.

Тодоріко Л. Д., Петренко В. І., Валецький Ю. М. Досягнення та складні питання що до подолання туберкульозу в Україні (консолідований погляд з різних регіонів). Туберкульоз Легеневі хвороби ВІЛ-інфекція. 2020. № 1. С. 10-17.

Фещенко Ю. І., Тодоріко Л. Д., Кужко М. М., Гуменюк М. І. Патоморфоз туберкульозу – реалії сьогодення, хіміорезистентність як ознака прогресування Укр. пульмонол. журн. 2018. № 2. С. 6-10.

Actor JK, Hunter R, Jagannath C. Immunopathology of tuberlculosis. Molecular pathology of lung diseases. New York. Springer New York. 2008; 419−428.

International statistical classification of diseases and health related problems (The) ICD-10. Geneva: World Health Organization; 2016.

World Health Organization. Global Tuberculosis Control re port. WHO report Geneva. Switzerland. 2017; 273 p.

Suggested citation. Global tuberculosis report. Geneva: World Health Organization. 2017. Licence: CC BY-NCSA 3.0 IGO.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-30