АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ГІГІЄНИ ПРАЦІ ТА РИЗИК-СПРЯМОВАНИХ ЧИННИКІВ У ПТАХІВНИЦТВІ В УМОВАХ ІНТЕНСИВНОГО ВИРОБНИЦТВА

Автор(и)

  • І.Д. Геник Науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького https://orcid.org/0000-0002-3828-9554
  • Н.Г. Бек Науково-дослідний інститут епідеміології та гігієни Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького https://orcid.org/0000-0001-8877-1982

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-9067-2024-27-2

Ключові слова:

птахівництво, повітря робочої зони, шкідливі чинники

Анотація

Вітчизняне птахівництво є однією з найбільш прибуткових галузей тваринництва, що забезпечує швидке повернення вкладених коштів та динамічний приріст виробництва продукції. Під час використання сучасних технологій вирощування птиці обслуговуючий персонал на робочому місці зазнає сполученого та комбінованого впливу значної кількості шкідливих чинників виробничого середовища, які негативно впливають на стан їхнього здоров’я. Метою дослідження є виявлення ризик-спрямованих чинників у птахівництві під час застосування інтенсивних технологій вирощування та забою птиці за даними гігієнічної оцінки умов праці та професійних ризиків для здоров’я птахівників. Матеріал та методи. Огляд та узагальнення даних літератури, які стосуються впливу шкід¬ливих чинників робочої зони птахоферми на здоров’я птахівників. Результати. Основними ризиками і небезпеками, що слід уважати несприятливими чинниками середовища птахофабрики, є: фізична небезпека (ризик спотикання та падіння через вологу або слизьку поверхню, переміщення вручну важких предметів, що призводить до травм опорно-рухового апарату, небезпека контакту з рухомими частинами годівниць або систем збору яєць); хімічна небезпека (вплив засобів для чищення, дезінфекції та пестицидів, які використовуються для підтримки гігієни та боротьби зі шкідниками, контакт із ліками та вакцинами, які можуть становити ризик, якщо не використовувати їх належним чином); біологічна небезпека (вплив високої насиченості робочої зони пташника пилом, пір’ям та продуктами життєдіяльності птиці, що може призвести до респіраторних проблем, таких як алергічні реакції або професійна астма, контакт із відходами птиці, які можуть містити шкідливі бактерії, такі як сальмонела або кишкова паличка); передача зоонозних захворювань (ризик зараження від птиці пташиним грипом або кампілобактеріозом, особливо під час обробки або обробки хворих птахів); психосоціальна небезпека (середовище високого стресу через щільний графік, велике робоче навантаження, відсутність соціальної підтримки чи спілкування серед працівників, що призводить до ізоляції чи конфліктів). Вивчення питань впливу шкідливих чинників закритого середовища птахофабрик на морфофункціональні, імунологічні показники здоров’я робітників та ризику їх захворюваності залишаєтьcя актуальним. Висновки. В Україні не розроблена ризик-орієнтована система профілактики виробничо зумовленої захворюваності працівників птахогосподарств. Сучасні технологічні процеси спрямовані на безпечне вирощування птиці. Способи обробки для зниження контамінації поголів’я з патогенними мікроорганізмами, емісії шкідливих газів із підстилки і за рахунок цього підвищення продуктивних показників птиці забезпечують якість і кількість виробленої продукції. Проте вдосконалення цих способів та розроблення більш ефективних і екологічно безпечних залишаються актуальними науково-практичними завданнями, якими займається переважна більшість дослідників.

Посилання

Сірацький К.О. Виробництво м’яса курей. Сучасне птахівництво. 2015. № 6. С. 2–5.

Bist R.B., Yang X., Subedi S., Ritz C.W., Kim W.K., Chai L. Electrostatic particle ionization for suppressing air pollutants in cage-free layer facilities. Poultry Science.. Apr. 2024. Vol. 103(4). 103494. doi: 10.1016/j.psj.2024.103494.

Bist R.B., Subedi S., Chai L., Yang X. Ammonia emissions, impacts, and mitigation strategies for poultry production: A critical review. Journal of Environmental Management,. Feb.15. 2023. Vol. 328. 116919. doi: 10.1016/j.jenvman.2022.116919

Guillam M.T., Pédrono G., Le Bouquin S., Huneau A., Gaudon J., Leborgne R., Dewitte J.D. Chronic respiratory symptoms of poultry farmers and model-based estimates of long-term dust exposure. Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 2013. Vol. 20(2). P. 307–11.

Kearney G.D., Gallagher B., Shaw R. Respiratory Protection Behavior and Respiratory Indices among Poultry House Workers on Small, Family-Owned Farms in North Carolina: A Pilot Project. Journal of Agromedicine. 2016. Vol. 21(2) P. 136–43. doi: 10.1080/1059924X.2016.1143429.

Lou C., Bai Y., Chai T., Yu H., Lin T., Hu G., Guan Y., Wu B. Research progress on distribution and exposure risk of microbial aerosols in animal houses. Frontiers in Veterinary Science. Nov. 2022. Vol. 9. 1015238. doi: 10.3389/fvets.2022.1015238.

Stringfellow K., Anderson P., Caldwell D., Lee J., Byrd J., McReynolds J., Carey J., Nisbet D., Farnell M. Evaluation of disinfectants commonly used by the commercial poultry industry under simulated field conditions. Poultry Science. Jun 2009. Vol. 88(6). P. 1151-5. doi: 10.3382/ps.2008-00455.

Viegas S., Faísca V., Dias H., Clérigo A., Carolino E., Viegas C. Occupational exposure to poultry dust and effects on the respiratory system in workers. Journal of Toxicology and Environmental Health. Part A. 2013. Vol. 76(4–5). P. 230–9. doi: 10.1080/15287394.2013.757199.

Yadav S., Andraskar J., Kapley A. Challenges and Control Strategies of Odor Emission from Composting Operation. Applied Biochemistry and Biotechnology. Jul. 2021. Vol. 193(7). P. 2331-2356. doi: 10.1007/s12010-021-03490-3.

Zhou Z., Shen D., Wang K., Liu J., Li M., Win-Shwe T.T., Nagaoka K., Li C. Pulmonary microbiota intervention alleviates fine particulate matter-induced lung inflammation in broilers. Journal of Animal Science. 3 Jan. 2023. Vol. 101. skad207. doi: 10.1093/jas/skad207.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-10