ОЦІНКА ХАРЧУВАННЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ СИЛ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Автор(и)

  • Ю.М. Депутат
  • А.Ю. Жалдак

Ключові слова:

військовослужбовці, нутрієнти, раціон харчування, Сили спеціальних операцій, фізичні навантаження.

Анотація

Анотація. Здійснено оцінку стану харчування військовослужбовців Сил спеціальних операцій збройних сил України під час проведення заходів навчально-бойової підготовки. Дослідження проводилися за допомогою розрахункового, анкетно-опитувального, порівняльного та статистичного методів. Встановлено, що співвідношення білків, жирів і вуглеводів у фактичному раціоні за масою складало 1:1,04:3,8 і не відповідало фізіологічній нормі, визначеній наказом Міністерства охорони здоров’я України для працівників 5 групи фізичної активності (особливо важкої фізичної праці). Аналіз вітамінного та мікроелементного складу фактичного раціону засвідчив про нестачу вітамінів С та РР, а також зменшену кількість мікроелементів – Са (кальцію) на 27% та J (йоду) на 80%, що може мати негативні наслідки для організму військовослужбовців. Методом анкетування оцінити харчування змогли 77% опитаних військовослужбовців, які постійно забезпечуються обідом у військовій їдальні на безоплатній основі. 53% опитаних повноцінно харчуються два і менше разів за добу, до того ж 41% ніколи не брали їжу на службу. Цілковите задоволення якістю обідів на безоплатній основі в їдальні військової частини висказав лише 41% з тих, що харчуються в ній, 51% вважає, що приготовані страви могли б бути якіснішими, а решта 8 % повністю не задоволені такими обідами. Причинами незадоволення харчуванням в їдальні більшої частини опитаних послужили недостатні (в більшій чи меншій мірі) смакові якості приготованих страв (на думку 57%), повторюваність страв протягом тижня відмічають часто (23%) або іноді (60%) опитаних.

Посилання

Товма Л. Ф., Каплун С. О., Касьянов, І. В. Методика оптимізації раціонів харчування військовослужбовців в особливий період. Честь і закон. 2018. №1. С. 128-137.

Nichev, N. Evaluation of the Nutrition of the Bulgarian Army Military Personnel During the Preparation for Participation in Expeditionary Operations. Buletin Ştiinţific, Volumul XXII Nr. 2 (44). 2017. P. 97-103.

Forys-Donahue, K. L., Brooks, R. D., Beymer, M. R., Pecko, J. The association between nutrition and behavioural health in a US Army population. Public health nutrition. 2020. Vol., 23 no.17. P. 3059-3066.

Скурихин И.М., Волгарев М.Н. Химический состав пищевых продуктов, книга I, справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. Справочник, Москва: Агропромиздат,1987. УДК 641.1(03).

Deuster P., Kemmer T., Tubbs L. et al. The Special Operations Forces Nutrition Guide. 2016, 215 P.

Тель Л. З., Даленов Е. Д, Абдулдаева А. А., Коман И. Э. Нутрициология: учебник. Москва: Литтерра, 2021. 544 с.

Arimond, M. and Molina, V. Food-Based Dietary Guidelines and associated guidance. New York: UNICEF. 2021.P.159.

Аністратенко Т.І., Білко Т.М.,. Благодарова О.В та ін. Гігієна харчування з основами нутриціології: Підручник; У 2-х кн. – Кн. 1. за ред. проф. В.І. Ципріяна. – К.: Медицина, 2007. – 528 с.

Cole, R.E., Bukhari, A. S., Catherine, M.C., McGraw, S.M., Hatch, A.M. and Montain, S.J. 2018. Performance Nutrition Dining Facility Intervention Improves Special Operations Soldiers' Diet Quality and Meal Satisfaction J Nutr Educ Behav, no. 50(10). pp. 993-1004.doi:

1016/j.jneb.2018.06.011.

Deputat Yu. M, Ivanko O.M., Savitskyi V.L, Kazmyrchuk A.P., Gyluch M.P., Palamar B.I. Research of the actual energy consumption of the military personnel of the armed forces of Ukraine to substantiate the correction of their daily diet. Wiadomości lekarskie. 2021. Vol. 3, no. 2.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-30