ПОРІВНЯЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА СУХИХ ПАЙКІВ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ УКРАЇНИ ТА КРАЇН-ЧЛЕНІВ НАТО

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.32782/2786-9067-2023-25-8

Ключові слова:

харчування військовослужбовців, сухий пайок, Збройні Сили України, НАТО.

Анотація

Анотація. Харчування військовослужбовців Збройних Сил України (ЗСУ) та країн-членів НАТО є однією з найважливіших складових елементів забезпечення їх здоров'я та бойової готовності. В Україні відповідно до двох норм забезпечення харчовими продуктами (норма №10 та норма №15), розробленні індивідуальні раціони сухих пайків (ІРХ). Країни- члени НАТО використовують для харчування військовослужбовців сухі пайки від одного до двадцяти чотирьох різновидів харчування, вегетаріанське меню, враховують певні етнічні, релігійні вимоги, дієтичні обмеження. Проведений аналіз щодо харчування військовослужбовців підтверджує високі вимоги до якості та безпеки сухих пайків в Україні та арміях країн-членів НАТО. Забезпечення військовослужбовців необхідними харчовими нутрієнтами дозволяє зберігати їх енергію та фізичні можливості, підтримувати імунну систему та знижувати ризик захворювань. Харчування військовослужбовців в Україні та країнах НАТО має багато спільних рис, оскільки відповідає загальним стандартам якості та безпеки харчування, а також враховує специфіку роботи військових і вимоги до фізичного навантаження.

Посилання

Ahmed M., Mandi I., Lou W., L`Abbe M.R. Comparison of dietary intakes of Canadian armed forces personnel consuming field rations in acute hot, cold, and temperate conditions with standardized infantry activities. Mil med res. 2019. 16;6(1). P. 26. doi: 10.1186/s40779-019-0216-7.

Bustos D., Guedes J.C., Vaz M.P., Baptista J.S. Non-Invasive physiological monitoring for physical exertion and fatigue assessment in military personnel: A systematic review. Int j environ res public health. 2021. 20;18(16). P. 8815. doi: 10.3390/ijerph18168815.

Cole R.E., Bukhari A.S., Champagne C.M., McGraw S.M., Hatch A.M., Montain S.J. Performance nutrition dining facility intervention improves special operations soldiers’ diet quality and meal satisfaction. Journal of Nutrition Education and Behavior. 2018. 50(10). P. 993-1004. http://dx.doi.org/10.1016/j.jneb.2018.06.011.

Farina E.K., Taylor J.C., Means G.E., Murphy N.E., Pasiakos S.M., Lieberman H.R., et al. Effects of deployment on diet quality and nutritional status markers of elite US Army special operations forces soldiers. Nutrition Journal. 2017. 16(1). P. 1-9. doi: 10.1186/s12937-017-0262-5.

Forys-Donahue K.L., Brooks R.D., Beymer M.R. The association between nutrition and behavioural health in a US Army population. Public health nutrition. 2020. 23(17). P. 3059-66. doi: 10.1017/ S1368980020001238.

Hill N., Fallowfield J., Price S., Wilson D. Military nutrition: maintaining health and rebuilding injured tissue. Philos Trans R Soc Lond B Biol Sci. 2016. 366(1562). P. 231-40. doi: 10.1098/rstb.2010.0213.

Karl J.P., Margolis L.M., Fallowfield J.L., et al. Military nutrition research: Contemporary issues, state of the science and future directions. Eur J Sport Sci. 2022. 22(1). P. 87-98. doi: 10.1080/17461391.2021.1930192.

Kullen Ch., Mitchell L., O’Connor H., Gifford J.A., Beck K.L. Effectiveness of nutrition interventions on improving diet quality and nutrition knowledge in military populations: a systematic review. Nutrition Reviews. 2022. 80(6). P. 1664-93. doi: 10.1093/nutrit/nuab087.

Lutz L.J., Karl J.P., Hughes J.M., et al. Dietary intake in relation to military dietary reference values during army basic combat training; a multi-center, cross-sectional study. Military Medicine. 2019.184(3-4). P. 223-30. doi: 10.1093/milmed/usy153.

Mardar M., Hkrupalo M., Stateva M. Comparative analysis of field ration for military personnel of the ukrainian army and armies of other countries worldwide. Food Science and Technology. 2017. P. 11(1). doi: 10.15673/fst.v11i1.293.

Moody S.M. Feeding the US Military: The Development of Military Rations. In: Meiselman, H. (eds) Handbook of Eating and Drinking. Springer, Cham. 2020. doi: 10.1007/978-3-030-14504-0_76.

NATO standard AMedP-1.11 Requirements of individual operational rations for military USE. 2019.

Sotelo-Díaz I., Blanco-Lizarazo C.M. A systematic review of the nutritional implications of military rations. Nutr Health. 2019. 25(2). P. 153-61. doi: 10.1177/0260106018820980.

Петрова Ж.О., Пазюк В.М. Розробка складу комплексного пайку для гарячого харчування спецпризначенців. Техніка, енергетика, транспорт АПК. 2017. № 2 (97). С. 76-80.

Сердюк А.М., Хоменко І.П., Лурін І.А., та ін. Досвід організації санітарно-протиепідемічного забезпечення військ (сил) під час проведення антитерористичної операції (ООС): монографія. Цимбалюка В. І., ред. Київ: Софія-А; 2019. 280 c.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-12-30