OXIDATIVE STRESS IN THE BRAIN OF ALCOHOLIZED RATS EXPOSED TO INTERMITTENT HYPOBARIC HYPOXIA

Authors

  • L.P. Kozak

Keywords:

ethanol, brain, intermittent hypoxia, oxidative stress, antioxidant protection.

Abstract

Abstract. It is known that the rate of formation and the content of acetaldehyde in the brain increases due to the systematic intake of a significant amount of ethanol, which is the main cause of alcohol intoxication. It is important to determine the degree of activation of lipid peroxidation processes and the balance of its antioxidant defense systems while assessing the degree of metabolic disorders under the action of ethanol. The aim of this study was to evaluate the effect of intermittent hypoxic training applied at the beginning of 30-day alcoholization of rats on the peroxide processes and the state of the antioxidant system of blood and brain tissue. The obtained data indicate the course of adaptive reactions in the blood and brain with the involvement of both enzymatic and non-enzymatic systems of antioxidant protection, but despite the activation of certain parts of the antioxidant system, free radical processes prevailed in brain tissue. It was found that sessions of short-term hypoxic effects at the beginning of chronic consumption of ethanol provide an increase in the antioxidant power of these animals relative to alcoholized ones.

References

Камышников В.С. Справочник по клинико-биохимической лабораторной диагностике. Минск: Беларусь, 2000. 458 с.

Козак Л. П. Особливості етанольної інтоксикації тварин при застосуванні інтервального гіпоксичного тренування на початку споживання алкоголю. Medical Science of Ukraine. 2021. T. 17, № 2. С. 33-39.

Костюк В. А., Потапович А. И., Ковалева Ж. В. Простой и чувствительный метод определения активности СОД, основанный на реакции окисления кверцетина. Вопросы медицинской химии. 1990. № 2. С. 88-91.

Мартынюк В.Б., Ковальчук С.Н., Тимочко М.Ф. Индекс антиоксидантной активности биологического материала. Лабораторное дело. 1991. № 3. С. 19-22.

Моин В.М. Простой и специфический метод определения активности глутатионпероксидазы в еритроцитах. Лабораторное дело. 1986. № 6. С. 724-727.

Тимирбулатов Р.А., Селезнев Е.И. Метод повышения интенсивности свободнорадикального окисления липидсодержащих компонентов крови и его диагностическое значение. Лабораторное дело. 1981. № 4. С. 209-211.

Тимочко М.Ф., Алексевич Я.И., Бобков Ю.Г. Особенности кислородного баланса в экстремальных условиях. Hypoxia Med. J. 1996. № 3. С. 8–12.

Manzo-Aralos S., Soavedra-Molina A. Cellular and mitochondrial effects of alcohol consumption. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2010. № 7. P. 4281-4304.

Morton J.P., Cable N.T. The effects of intermittent hypoxic training on aerobic and anaerobic performance. Ergonomics. 2005. V. 48 (11-14). P. 1535-1546.

Serebrovska T.V., Serebrovska Z.O., Egorov E. Fitness and therapeutic potential of intermittent hypoxia training: a matter of dose. Fiziologichnyi zhurnal. 2016. № 62(3). P. 78-91.

Sethy N.K., Singh M., Kumar R., Ilavazhagan G., Bhargava K. Upregulation of transcription factor NRF2-mediated oxidative stress response pathway in rat brain under short-term chronic hypobaric hypoxia, Funct. Integr. Genomics. 2011. № 11(1). P. 119-137.

Published

2022-05-31